Planlægning af årets første canyoning tur

Kort, rappellereb, gps med mere

Så nærmer årets første canyoning tur sig endeligt. Denne gang er målet Lazio, området hvor man finder Rom, den skønne bjergby Tivoli og en lang række flotte og spændende kløfter som indbyder til canyoning. Turen har egentligt været længere tid undervejs, men nu er der pludseligt kun 10 dage til og de sidste forberedelser er ved at falde på plads.

Fra dagdrømmeri til virkelighed
Turen startede som en stille drøm sidste efterår, da jeg sad en regnvåd dag i kærestens køkken og købte adgang til samtlige 172 canyon beskrivelser på Michele Angileri’s hjemmeside. Er par dage gik med at sorterer, oprette google maps, og naturligvis kigge billeder og video. Men derudover skete der ikke det store, før vi nåede februar, og jeg prøvede at komme af sted i påsken, hvilket dog glippede på grund af den korte planlægning og manglen på potentielle canyoning partnere.

I juni kunne det dog lade sig gøre at både kæresten og jeg kunne få fri fra skole og arbejde, og så kunne planlægningsarbejdet for alvor begynde.

Det er ikke svært at vælge en canyon som byder på denne natur. (Romantica ikke langt fra Rom)

Udvælgelsen
Som sagt vrimler området øst for Rom med spændende canyons, men tidspunktet på året betyder at de blev gevaldigt indskrænket, hvilket kan være en fordel da der ellers ville være alt for mange at vælge imellem. Vi endte op med 12-14 stykker vi kunne vælge imellem, og fik hurtigt snævret det ned til 9 styks hvoraf to senere blev valgt fra. Vi valgte i både første og anden omgang både på baggrund af placering, teknisk sværhedsgrad og ikke mindst naturen.

Planerne tager form.
Da de syv kløfter og ruter var udvalgt, kunne vi fortsætte arbejdet. Ruterne blev studeret med hjælp fra både google earth, google maps og Garmin BaseCamp. Rutevejledningerne blev gennemgået, ting blev tilføjet, og gps sporene lageret på gps’en, inden de blev printet og lamineret.

Line stod for at finde lokale couchsurfere som vi kan overnatte hos (en klar forbedring i forhold til at sove i Fiat 500’eren som vi gjorde sidst). Line brillierede ved at finde værter der næsten bor lige op af de valgte canyons, så vi stort set alle dage har under en halv time fra vores værter og til hvor vi skal parkerer bilen for at begive os ud på dagens eventyr.

Det lader også til at vi denne gang slipper for de grusveje som var en kamp for vores lejebil på turen til Sardinien.

Gole del Farfa lokker med spændende klipper og flot natur, og er på denne årstid ikke er alt for svær at komme i nærheden af.

Da de nuværende reb ikke var lange nok til denne tur blev der også købt nyt reb. Et Tendon Canyon 10 mm statiske reb, som blev indkøbt i Tyskland til 1200 kr inkl. fragt for 100 meter hos KaniRopes. Så må vi se hvordan det klarer strabasserne, og om det lever op til den ros jeg har kunne finde af det på nettet.

Ligeledes er der blevet indkøbt neopren sokker, Svømmeveste og kort over området, så vi er bedst muligt rustet både til de våde ruter som kræver en del svømning, strømmene og den italienske trafik.

Endvidere er gps’en blevet opdateret med et detaljeret kort over Italien og GoPro kameraet er pakket så vi denne gang kan få lidt mere video med hjem end sidst.

Så efterhånden er vi der hvor der ikke rigtigt mangler noget planlægning, og hvor dagen hvor det hele skal pakkes nærmer sig.

De 7 canyons
Selvom vi kun har 6 dage til at udforske kløfterne, har vi satset højt, og udvalgt 7 canyons, hvilket godt nok giver os en lang dag hvor vi skal igennem to på samme dag, men da de ikke er så krævende, og ligger meget tæt, tror vi på vi når det.Og ellers må vi jo vælge den ene fra, og gemme den til næste gang vi er på de kanter.

Den samlede liste byder på god variation, både i forhold til klippetyper, naturen, mængden og længe af rappels og dyreliv, så vi håber på at komme hjem mange naturoplevelser rigere, og uden at have skubbet grænserne for meget til at det var sjovt.

Listen endte med at se således ud:

Mandag:

Torrente Lacerno
En cayon der både byder på flot limestone, og som kan prale af et 28 og et 17 meters rappel.
Se evt flere billeder ved at klikke på overskriften, eller hent Micheles video fra kløften

Læs vores rejseberetning fra vores næsten 12 timer i Torrente Lacerno

Tirsdag:

Romantica
Turens sandsynligvis flotteste canyon. Til gengæld også en af de nemmeste da den ikke kræver rappelling, men dog kræver lidt svømning. Nyd billederne ved at klikke på overskriften herover.

Læs om vores meget varme tur igennem romantiske Romantica

Onsdag:
Fosso della Mola
Byder på flot natur, men kræver også at man finde rappellerebene frem 10 gange, for at forcerer mindre vandfald på ikke over 12 meter (de fleste er under 5 meter). Et par gange kan man lade rebene forblive sammenrullede, og i stedet tage turen ned igennem vandfaldet glidende. Derudover skulle der vente et meget varieret natur.Mange flere billeder kan nydes hvis du klikker på overskriften, eller du kan hente videoen fra denne lille perle: Video af Michele Angileri

Læs om vores tur på: En overraskelse i Fosso della Mola

Torsdag:
Fosso di Acquaro
Vandet fra billedet kommer vi nok til at drømme os til, denne strøm er nemlig for det meste tørlagt. Men selv når den er tørlagt er der muligheder for gode canyoning oplevelser. Her er 14 rappels der skal overståes, uden nogle af dem dog når skræmmende højder.
Flere billeder kan findes ved at klikke på billedet eller overskriften.

Læs om vores tur igennem knastørre Fosso di Acquaro.

Fredag:
Gole del Farfa
Fredag håber vi på at kunne nå to canyons, og den første af dem er Gole del Farfa. Her er ingen rappels, og der er mest tale om en kombineret svømme og vandretur på denne tid af året. Den byder lige som de andre ruter på imponerende natur, og en overkommelig længde. Klikker du på overskriften herover kan du se meget mere, da der både er masser af billeder og hele 3 videoer.

Læs om vores meget våde tur igennem den kraftige strøm i Gole del Farfa


Fosso di Rasciano

Til trods for den ligger under 3 kilometer fra Gole del Farfa byder denne strøm på en helt anden natur, ligesom der her er lidt flere forhindringer der skal forceres, blandt andet ved brug af reb. Igen en af de nemmere canyons at tage om sommeren, hvor strømmen ikke indeholder der farer den gør efterår og vinter. Se video fra Fosso di Rasciano eller billederne ved at klikke på overskriften.

Læs om vores oplevelse i den noget mere rolige Fosso di Rasciano

Lørdag:

Fosso Santo Chirico

Turens sidste canyon tilbyder en fast mængde flydende kildevand, og er derfor velegnet til et sommerbesøg. Samtidigt har den rappels på både 20, 26 og 30 meter til dem som holder af følelsen af at rappelle langs et vandfald, og føle naturen helt tæt på (jeg er en af dem).
Her er en video fra Fosso Santo Chirico.

Læs om vores tur igennem turens smukkeste vandfald i Fosso Santo Chirico